MÅNDAG
4 augusti 2003











 MALUNG

Egen lag-paragraf
Malungsbandet Farbror Fläsk
kan ändra miljölag på Åland


Rockare. Britt Björn Eriksson och resten av Farbror Fläsk har tagit priset igen. Gänget öste på så rejält under festivalen på Åland att det kan komma att påverka ögruppens lagstiftning. Arkivfoto: FARBROR FLÄSK
 
ÅLAND/MALUNG

Under tre år har Malungs cover-rockare Farbror Fläsk medverkat under Rockoff-festivalen på Åland och blivit mycket populära.

Men i år väckte deras insats visst rabalder; polismästaren där anser nu att det kan behövas en särskild "Farbror Fläsk-paragraf" i lagen om miljöskydd och miljötillstånd.

 

Bandets frontfigur Britt Björn Eriksson hade ingen aning om att uppståndelsen blivit så stor på Åland.

- En Farbror Fläsk-paragraf? Är det sant? Det är ju fantastiskt! Fy fan vad roligt, säger en nästan hejdlöst munter Britt Björn Eriksson efter beskedet. Han fortsätter:

- All kritik är ju på något sätt alltid bra kritik och det här hjälper säkert till att profilera oss.

Vad är det som ligger bakom egentligen?

- Vi har varit med på festivalen i tre år men i år hölls den på en ny plats nere vid färjeterminalen på en gammal nöjespark i Mariehamns utkanter. De två första kvällarna spelade vi på en gigantisk utescen och höll på fram till ett ungefär.

Men den sena timmen och Farbror Fläsks ös gick inte hem hos alla i närområdet.

- Det kom visst in åtta polisanmälningar från klagande grannar, berättar Britt Björn Eriksson.

Arrangören bestämde då att under fortsättningen av festivalen fick bandet efter tolvslaget flytta till en mer ljudisolerad innescen.

- Det var många som klagade på det också för det innebar att de fick införa 18-års gräns. Vi hörde av flera unga supportrar att de var besvikna för att de inte fick vara med på hela vår show.

Enligt uppgifter i avisan "Nya Åland" blev det hela också startskottet på en lokal politisk debatt. Med omedelbar verkan begränsade hälsoministern arrangörens serveringstillstånd vilket renderade ministern mothugg från såväl partikamrater som från politiska motståndare i lagtinget.

Diskussioner har också börjat om vilka regler och tider som ska gälla för befarat störande musikarrangemang. Polismästaren anser att spörsmålet faller under den åländska lagen om miljöskydd och miljötillstånd och att ett politiskt beslut om en "Farbror Fläsk-paragraf" där kan behövas.

Så hur spelförutsättningarna blir för Malungsbandet när de kommer till Rockoff-festivalen nästa år återstår att se. Men att bandet dyker upp hur det än blir är självklart.

- Ja, jag tror inte att det är något ställe som vi är så poppis på som där. Vi har många supportrar och dit återvänder vi gärna, säger Britt Björn Eriksson.

 


 utskrift   tipsa

redaktionen@dalarnastidningar.se
Publicerad: 2003-